Την πεποίθησή της πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει οπωσδήποτε την κρίση, εκφράζει η πρεσβευτής της Αυστρίας στην Αθήνα, Μελίτα Σούμπερτ, σε σημερινή της συνέντευξη στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), τονίζοντας πως ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και προπάντων πως η χώρα έχει κάνει «τεράστια πρόοδο» όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Η ίδια παραπέμπει στη δημιουργία, όπως λέει, από τις αρχές του χρόνου 100.000 νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό στο πρώτο εξάμηνο, από τα 12,5 δισ. ευρώ το 2012 στα 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει, από την κρίση έχουν πληγεί και οι αυστριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίες έπρεπε επί τόπου να αγωνιστούν σκληρά και να κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην αναγκαστούν να απολύσουν κανέναν. Τονίζει επίσης πως, ενώ οι αυστριακές εξαγωγές προς την Ελλάδα ήταν 750 εκατ. ευρώ το 2008, τώρα είναι λιγότερες από 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν τώρα ολοένα και περισσότερες ακτίνες φωτός, σημειώνει.

Προσθέτει δε πως οι αυστριακές εταιρείες θεωρούν από την πλευρά τους ως μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα το περίπλοκο νομικό καθεστώς, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογίας, όπου, κατά την άποψή της, ασφαλώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Σύμφωνα με την Αυστριακή διπλωμάτη, αυτές οι θετικές ενδείξεις της οικονομικής εξέλιξης δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια χαλάρωση των προσπαθειών για τις εξαιρετικά αναγκαίες, για το συμφέρον της Ελλάδας, ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές και προς τούτο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό, όχι μόνον το ανθρώπινο, το οποίο διαθέτει η χώρα.

Σύμφωνα με την άποψη της κ. Σούμπερτ, η οποία ως πρεσβευτής εκπροσωπεί τη χώρα της στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2012, οι Έλληνες είναι «πολύ επιμελείς, πολύ καλά καταρτισμένοι και φιλομαθείς άνθρωποι» και η ίδια εκπλήσσεται πολλές φορές από το πόσο ανοικτοί και δημιουργικοί είναι.

Όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, η πρεσβευτής της Αυστρίας απέφυγε να σχολιάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο και περιορίστηκε να παρατηρήσει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμη έναν μακρύ δρόμο.