Η Γερμανία απέρριψε σήμερα τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ όσον αφορά την τραπεζική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προωθήσει την ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ΕΕ, όμως η πολιτική βούληση μοιάζει πλέον να μειώνεται, κυρίως εξαιτίας της αυξανόμενης αντίστασης από τη Γερμανία.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το Βερολίνο αντιτάσσεται σε αυτήν καθώς φοβάται ότι θα αναγκαστεί να αναλάβει τη διάσωση προβληματικών τραπεζών της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Μπαρνιέ πρότεινε σήμερα να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο για μια περιορισμένη χρονική περίοδο τον ρόλο της νέας Αρχής για την εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών (banking resolution agency) και στη συνέχεια να τον μεταβιβάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Όμως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέρριψε την ιδέα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια.

«Οποιαδήποτε προσωρινή λύση πρέπει να ισχύει και να εφαρμόζεται νομικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η πρόταση του Μπαρνιέ δεν παραμερίζει τις νομικές ανησυχίες, τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τη στάση της Γερμανίας», υπογράμμισε.