Σταθερά παρέμειναν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα στις αγορές σήμερα, μετά την απώλεια και του τελευταίου τριπλού Α της χώρας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αφήνει να διαφανεί ότι οι επενδυτές έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το σύμπαν των αξιόγραφων η αξιολόγηση των οποίων χαρακτηρίζεται κορυφαία συρρικνώνεται.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε AA+ την Παρασκευή, επικαλούμενος την μειούμενη παραγωγή της χώρας, την αυξανόμενη ανεργία, το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και την ασθενική ζήτηση από το εξωτερικό. Διατήρησε πάντως την προοπτική του γαλλικού κρατικού αξιόχρεου σταθερή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται περαιτέρω υποβάθμιση της Γαλλίας τα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως η εξέλιξη δεν αναμενόταν να προκαλέσει ένα κύμα εκποιήσεων από τους επενδυτές, που μοιάζουν πλέον να έχουν συνηθίσει τις υποβαθμίσεις των οικονομιών ακόμη και χωρών που θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν 2,6 μονάδες βάσης σήμερα φθάνοντας το 2,21%, αλλά παρέμειναν 30 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλότερο επίπεδό τους εντός του 2013.

Τα αντίστοιχα επιτόκια για τα γερμανικά κρατικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς αυξήθηκαν 2,4 μονάδες, στο 1,58%.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν μετά την ραγδαία άνοδό τους την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την καθυστέρηση της αποστολής αξιολόγησης της τρόικας που ζήτησε η Λισαβόνα και τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Τα επιτόκια των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν 23 μονάδες βάσης, στο 7,41%, ενώ οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου μειώθηκαν 20 μονάδες βάσης, στο 7,27%.