Παρά τα δραστικά μέτρα λιτότητας, ένα νέο ελληνικό κούρεμα του χρέους φαίνεται αναπόφευκτo, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, κάνοντας στην ουσία μια αναδρομή στο τι έχει συμβεί στην Ελλάδα από το 2010 κι έπειτα.

Όταν οι παρατηρητές της τρόικας έφτασαν για πρώτη φορά στη χώρα το 2010, έμειναν έκπληκτοι με το πόσο αναποτελεσματικές ήταν οι κυβερνήσεις και ο δικαστικός μηχανισμός. Ούτε καν το εκτιμώμενο έλλειμμα για το 2009 ήταν σωστό. Όταν υπολογίστηκε εκ νέου, το 6% μετατράπηκε σε 12,7% και τελικά πήγε στο 15,6%.

«Το πολιτικό μας σύστημα είναι τοξικό», λέει ο Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των ετών, ισχυρές ομάδες πίεσης ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν τα προνόμια που πλέον έντονα υπερασπίζονται. Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαλείψει τις υπερτιμημένες άδειες για τους οδηγούς φορτηγών, οι οδηγοί έκλεισαν την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα και ο στρατός αναγκάστηκε να μεταφέρει προμήθειες στα νοσοκομεία. Ήταν μόνο μία από τις εκατοντάδες πικρές διαμάχες πάνω από τη σταδιακή απελευθέρωση της οικονομίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Πάνο Καρβούνη, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, η χώρα έχει επιτέλους μια πλήρη εικόνα των εσόδων και δαπανών της και ο Σαμαράς έχει σημειώσει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Η αγορά εργασίας έχει αναδιαμορφωθεί ριζικά. Οι δαπανηρές συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα είναι πλέον ιστορία και οι κανόνες που διέπουν τις αποζημιώσεις για τους απολυμένους εργαζόμενους δεν είναι πλέον τόσο αυστηρές όσο ήταν στο παρελθόν.

Οι προβλέψεις της Τρόικα για μελλοντική ανάπτυξη μοιάζουν με ψευδαίσθηση. Η Τρόικα αναμένει η χώρα να παράγει 3,5% αύξηση το 2017, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 175% του ΑΕΠ σήμερα σε «ουσιαστικά κάτω από το” 10% από το 2022.

Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 230 δισ. ευρώ σε βοήθεια.

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων, ωστόσο, έχουν πλέον πειστεί ότι η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ένα ακόμη κούρεμα του χρέους, καταλήγει το δημοσίευμα.