Στην κατάθεση αγωγών κατά των τριών μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών καρτών προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την κατηγορία για εναρμονισμένες πρακτικές και παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Συγκεκριμένα, η Visa, η Μastercard και η American Express, οι οποίες ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην αγορά των ΗΠΑ, κατηγορούνται ότι απαγόρευαν στους εμπόρους να στρέφουν τους καταναλωτές σε κάθε είδους εναλλακτικό τρόπο πληρωμής ή στη χρησιμοποίηση καρτών με μικρότερες χρεώσεις ή μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Μετά όμως την ανακοίνωση της αγωγής, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία με τις Visa και Mastercard, οι οποίες συμφώνησαν να επιτρέψουν στους εμπόρους να προσφέρουν εκπτώσεις στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πιο φτηνές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Η συμφωνία του συμβιβασμού που θα πρέπει να επικυρωθεί και από το δικαστήριο δεν περιλαμβάνει καμία χρηματική αποζημίωση. Η American Express δεν προχώρησε σε παρόμοια συμβιβαστική συμφωνία.