Απόφαση υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών με στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο

Μπορούν να μετατρέψουν τα δάνεια τους σε εγχώριο νόμισμα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1:48
04/10/2019
Απόφαση υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών με στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο
4
loading

To Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, επιτρέποντάς τους να ζητήσουν από τα πολωνικά δικαστήρια τη μετατροπή των δανείων τους σε εγχώριο νόμισμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί μεγάλο μέρος των Πολωνών δανειοληπτών με συγκεκριμένο τύπο στεγαστικού δανείου σε ξένο νόμισμα και θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ζητήσουν από τα δικαστήρια της χώρας τους τη μετατροπή των στεγαστικών δανείων τους στο πολωνικό ζλότι. «Η θέση των Πολωνών καταναλωτών που είχαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Jerzy Kwiecinski στους δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επηρεασμένοι από τα χαμηλότερα επιτόκια, περίπου 700.000 Πολωνοί που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα, κυρίως στο ελβετικό φράγκο, πληρώνουν σήμερα πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι ανέμεναν, μετά την εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος έναντι του ζλότι. Στις τράπεζες με τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένο νόμισμα περιλαμβάνονται θυγατρικές της Santander, της BCP, της BNP Paribas και της Commerzbank καθώς και των μεγαλύτερων πολωνικών τραπεζών PKO BP και Getin Noble Bank. Οι μετοχές των τραπεζών ενισχύθηκαν πριν την απόφαση, λόγω των προσδοκιών ότι αυτή θα ευνοούσε τις τράπεζες, αλλά έχασαν τα περισσότερα από τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Στις 11.46 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης τραπεζικών μετοχών σημείωνε άνοδο 0,3%.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι αν, μετά την άρση των καταχρηστικών όρων των δανειακών συμβάσεων, «η φύση του κύριου υπό συζήτηση θέματος είναι πιθανόν να αλλάξει, ως προς το ότι αυτές δεν θα αναφέρονται πλέον σε ξένο νόμισμα ενώ θα εξακολουθούν να έχουν επιτόκιο που θα βασίζεται στην ισοτιμία του νομίσματος αυτού, η νομοθεσία της ΕΕ δεν αποκλείει την ακύρωση των συμβάσεων αυτών». Ο Michal Sobolewski, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας BOS δήλωσε ότι εναπόκειται σε κάθε δικαστήριο να αποφασίσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις, προσθέτοντας: «Η απόφαση σημαίνει ότι τα δάνεια με νόμισμα αναφοράς ξένο νόμισμα μπορούν να μετατραπούν σε δάνειο σε ζλότι, διατηρώντας το ελβετικό επιτόκιο. Αυτό είναι δυσμενές για τις τράπεζες. «Η απόφαση είναι λίγο αόριστη, αφήνει περιθώριο ερμηνειών, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τις τράπεζες είναι λίγο μικρότερος από ό,τι αναμενόταν», σημείωσε.

'Αλλοι αναλυτές έλεγαν ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν μόνο να ζητήσουν από τα δικαστήρια να ακυρώσουν τις συμβάσεις τους, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αποπληρώσουν όλο το χρέος τους. Ωστόσο, το ποσό του δανείου θα υπολογιζόταν στη βάση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου κατά την ημερομηνία που ελήφθη το δάνειο. Αυτό θα ήταν πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε σχέση με τις τρέχουσες ισοτιμίες και θα ευνοούσε τους καταναλωτές.

Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα ανέρχονται σήμερα στα 124 δισ. ζλότι (31 δισ. δολάρια), σχεδόν το ένα τρίτο των πολωνικών στεγαστικών δανείων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Διαβάζω ότι έτσι σέβονται κάποια κράτη τους πολίτες τους. Ποιους πολίτες τους? Τη μικρή μειοψηφία που προσπάθησε να κερδοσκοπήσει και τώρα ανταμείβεται με απόφαση που τους δικαιώνει γι αυτή την πράξη, ενώ αν πετύχαιναν τον στόχο τους κανείς δεν θα τους υποχρέωνε να μοιραστούν τα κέρδη τους με τους άλλους? Την πλειοψηφία που δεν κερδοσκόπησαν αφού δανείστηκαν σε τοπικό νόμισμα με υψηλότερο επιτόκιο και θα πληρώσουν το μάρμαρο τη σκέφτεται κανείς? Αυτούς ποιος τους σέβεται? Προφανώς και σε κανένα δημοκρατικό κράτος δεν θα έβγαινε τέτοια αντισυνταγματική απόφαση που να αφήνει το περιθώριο ώστε 2 θεωρητικά ίσοι πολίτες που έχουν δανειστεί και αποπληρώνουν τώρα στο ίδιο νόμισμα να έχουν διαφορετικό επιτόκιο με απόφαση μάλιστα δικαστηρίου. Ο δανεισθείς σε τοπικό νόμισμα μάλιστα θα πληρώσει και μεγαλύτερο φόρο για να σώσει τις τράπεζες καθώς και ακόμη μεγαλύτερο επιτόκιο λόγω υποβάθμισης των τραπεζών της χώρας και αύξησης γενικώς των επιτοκίων ενώ ο κερδοσκόπος θα απολαμβάνει το σταθερά χαμηλό ελβετικό επιτόκιο που του χαρίστηκε με δικαστική απόφαση. Αυτό είναι κατάλυση της δημοκρατίας. Αυτά τα κράτη είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, όπως απέτυχε και το δικό μας. Αυτό σίγουρα δεν λέγεται σεβασμός προς τους πολίτες.

 2. avatar dk.

  Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ των Πολωνών, της τελευταίες ημέρες. Η προηγούμενη ήταν η αγωγή Πολωνίας κατά της απόφασης της Κομισιόν (υπόθεση του αγωγού Όπαλ) να γίνει η ρωσική ή στην πράξη ρώσο-γερμανική Gazprom μια εξαίρεση άνευ ευρωπαϊκού νόμου. Αφού η Κομισιόν ενδιαφέρεται κυρίως για το καλό της Γερμανίας και των πιο δυτικών χώρων, όχι των κρατών Κεντρικής Ευρώπης.

 3. avatar dk.

  Μάλλον δεν θα ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα. Στα στρεσ-τεστς της ΕΟΚ η δύο μεγαλύτερες πολωνικές τράπεζες έλαβαν μια την πρώτη και η άλλη την τρίτη θέση.

 4. avatar Kritongr

  Έτσι σέβονται κάποια κράτη τους πολίτες τους, μπορούν και γράφουν κανονικά τους επίσημους τοκογλυφους... Εδώ? Αφρική.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει