Μείζον ζήτημα για την πολιτική σταθερότητα στην ευρωζώνη θεωρεί την ανεργία η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι σε όσες χώρες το μέγεθος αυτό έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι κυβερνήσεις δεν άντεξαν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, η πολιτική σταθερότητα απειλείται από την άνοδο της ανεργίας, ενώ εμμέσως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις του Νότου, επισημαίνοντας ότι τα επίπεδα της ανεργίας των αδύναμων και υπερχρεωμένων χωρών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την κοινωνική ηρεμία και πολιτική σταθερότητα.

«Η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, υπενθυμίζοντας ότι όταν ξεκίνησε η κρίση, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αλλάξει.

Οι μοναδικές που έχουν παραμείνει σταθερές είναι αυτές της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, δηλαδή εκείνες που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η αύξηση της ανεργίας έχει μειώσει και την θητεία των κυβερνήσεων στις αδύναμες χώρες. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι σε 9 χώρες, οι κυβερνήσεις είχαν θητεία μικρότερη των 18 μηνών, με την Ιταλία και την Πορτογαλία να αναφέρονται ως παραδείγματα.

«Οι οιωνοί στην ευρωζώνη δεν είναι καλοί», αναφέρει η Deutsche Bank. Η ανεργία μπορεί να αποδειχθεί ως νούμερο 1 πρόβλημα που μπορεί να απειλήσει τη πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική ηρεμία στις αδύναμες χώρες, καταλήγει η γερμανική τράπεζα.