Αρκετά επικίνδυνα χαρακτήρισε ο μεγαλοεπενδυτής Τ. Σόρος τα μέτρα που έλαβε χθες η Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να τονώσει την οικονομία, τα οποία εκτόξευσαν στα ύψη το χρηματιστήριο αλλά έστειλαν το γεν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών έναντι του δολαρίου.

«Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι πραγματικά αρκετά επικίνδυνο κυρίως διότι το κάνουν ύστερα από 25 χρόνια συσσώρευσης ελλειμμάτων, χωρίς να πηγαίνουν μπροστά την οικονομία» τόνισε ο Σόρος μιλώντας στο πρακτορείο CNBC στο περιθώριο συνεδρίου στο Χονγκ Κόνγκ.

«Συνεπώς, εάν αυτό που κάνουν ωθήσει κάτι να αρχίσει, τότε ενδεχομένως να μην είναι ικανοί να το σταματήσουν. Εάν το γεν αρχίσει να πέφτει, κάτι που ήδη συμβαίνει, και ο κόσμος στην Ιαπωνία πιστέψει ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και θελήσει να τοποθετήσει τα χρήματα του στο εξωτερικό, τότε η πτώση ίσως εξελιχθεί σε μια χιονοστιβάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόρος, τονίζοντας ότι το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης που εισάγει η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η ίδια με αυτήν στις ΗΠΑ, μόνο που η Ιαπωνία αποτελεί το ένα τρίτο του μεγέθους των ΗΠΑ, δηλαδή είναι τρεις φορές πιο ισχυρή από ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

«Η Ιαπωνία προσπαθεί να αποδράσει ύστερα από 25 χρόνια ενός αργού θανάτου, από μια πολιτική που σήμερα έχει υιοθετήσει η Ευρώπη. Συνεπώς κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η Ιαπωνία προσπαθεί να δραπετεύσεις ενώ η Ευρώπη μόλις αρχίζει» τόνισε ο Σόρος, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα.