Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο του μεξικανικού δημοσίου χθες, ενώ ο Moody’s υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του Μεξικού από «σταθερή» σε «αρνητική», εξελίξεις που αναμφίβολα συνδέονται με την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς ο ρεπουμπλικάνος απειλεί να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα εάν δεν αναχαιτιστούν οι ροές αιτούντων άσυλο και οικονομικών μεταναστών από την κεντρική Αμερική που φθάνουν στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του μεξικανικού δημοσίου στη βαθμίδα BBB, όχι πολύ πάνω από το επίπεδο που οι οίκοι αξιολόγησης αποκαλούν «σκουπίδια», δηλαδή μη-επένδυση. Επικαλέστηκε κυρίως την επιδείνωση της κατάστασης της μεξικανικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Pemex και τις «εξωτερικές απειλές» που οφείλονται «στις εμπορικές εντάσεις».

Ο Moody’s, από την πλευρά του, που τοποθετεί το αξιόχρεο του μεξικανικού επιπέδου σε υψηλότερο επίπεδο, στη βαθμίδα A3, υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του, κίνηση που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να το υποβαθμίσει προσεχώς.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του μεξικανικού πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε έως και κατά 1,3% μετά τις ανακοινώσεις των οίκων.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή του Τραμπ ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εξάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ, που θα φθάσουν προοδευτικά το 25% τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον προορισμό του 80% των μεξικανικών εξαγόμενων προϊόντων.