Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) η αξιολόγηση των προτάσεων των τραπεζών, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των τελευταίων – από κοινού με το ΕΤΕΑΝ – στο νέο Ταμείο Δανειοδοτήσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

Το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του, θα δραστηριοποιηθεί άμεσα στην παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκό επιτόκιο, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ γνωστοποίησε ότι επισπεύδει την ολοκλήρωση των σχετικών διατυπώσεων προς την επενδυτική επιτροπή του Ταμείου και την υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων, που θα αποτελέσουν μία σημαντική ενίσχυση ρευστότητας για την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συνολικά κατατέθηκαν προτάσεις από 14 τράπεζες από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου καθορίζονται με βάση τη σχέση συνεπένδυσης μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών, η οποία διαμορφώνεται σε 1:1 και μέχρι του ποσού των 225 εκατ. ευρώ, που αναλογούν στη συμμετοχή της ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων.

Οι προσφορές των τραπεζών ανήλθαν σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά σχεδόν 55% την αρχικώς προϋπολογιζόμενη συμμετοχή τους στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παραμένει ανοιχτή, σε όλη τη διάρκεια ισχύος της δράσης, μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του.