Ο Γάλλος Γερουσιαστής Φιλίπ Μαρινί συνέστησε στην Κύπρο να αυξήσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, που σήμερα με μόλις 10% βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, εάν η χώρα θέλει να επωφεληθεί από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού.

Ο Μαρινί, που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, υπογράμμισε πως αν και «έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος», απεναντίας «τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα αναφορικά με το χρηματοοικονομικό ντάμπινγκ».

Ο Γάλλος Γερουσιαστής συναντήθηκε την Δευτέρα με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η Λευκωσία διαπραγματεύεται με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ένα μνημόνιο δανεισμού.

Ως αντάλλαγμα στη δανειακή σύμβαση, που το Παρίσι στηρίζει επί της αρχής της, ο Μαρινί διατυμπάνισε πως αναμένει από την Κύπρο «μία δέσμευση ότι θα αρχίσει μία μετάβαση» προς μία φορολόγηση πλησιέστερα προς αυτήν που επιβάλλουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, όπου σύμφωνα με τη Eurostat ο μέσος όρος κυμάνθηκε για το 2012 στο 26%.

«Είναι θεμιτό να ζητούμε να υπάρξει μία εναρμόνιση για μία δεκαετή περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Συνέστησα στην γαλλική κυβέρνηση να εντάξει μία τέτοια ρήτρα» στη συμφωνία, κατέληξε.