Εγκρίθηκε από το Eurogroup η δόση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

H συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας oλοκληρώθηκε στο Eurogroup, που συνεδριάζει στο Βουκουρέστι, επικυρώνοντας τη θετική εισήγηση των θεσμών (Κομισιόν) και του Euro Working Group για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αφού εγκρίθηκε η εκταμίευση από το Eurogroup, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα κατά τη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Το νέο είχε προαναγγείλει ο Πιερ Μοσκοβισί

Νωρίτερα την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος είπε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., το οποίο θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.