Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Κομισιόν ενέκρινε την έκθεση των ελληνικών αρχών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της δεύτερης ενισχυμένης εποπτείας, δίνοντας έτσι μία θετική εισήγηση ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής. Η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία χρειάζεται την επιβεβαίωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα δώσει στην Ελλάδα την απαιτούμενη ώθηση σε σχέση με την έξοδο στις αγορές και τον δανεισμό της χώρας με ευνοϊκότερους όρους, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης τον Αύγουστο.

Η απόφαση της Κομισιόν ήρθε μετά τις αλλαγές που έκανε η Αθήνα στην τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη βδομάδα.

Η επικαιροποιήμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα συζητηθεί σήμερα στο EuroWorking Group, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στη βάση της επικαιροποίησης της έκθεσης της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει «κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση όλων των συμφωνήμενων μεταρρυθμίσεων», οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα την αποδέσμευση της δόσης του ενός περίπου δισ. ευρώ από την ενεργόποιηση των μέτρων για το χρέος.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η τελική απόφαση φαίνεται πως θα ληφθεί στο Eurogroup της Παρασκευής στο Βουκουρέστι.

Σχοινάς: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις

Το Kολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέχεια της συνεδρίασης των Επιτρόπων. «Η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019», σημείωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της, θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.