Η κίνηση-ματ της IKEA που απειλεί να τραντάξει την αγορά

Όλα τα καθιερωμένα επιχειρηματικά μοντέλα νιώθουν τους τριγμούς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
10:00
23/03/2019
Η κίνηση-ματ της IKEA που απειλεί να τραντάξει την αγορά
8
loading

Η IKEA τάραξε πρόσφατα τα εμπορικά ύδατα επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να αλλάξει τρόπο επιχειρείν, νοικιάζοντας πλέον έπιπλα στους πελάτες της.

Η στρατηγική επιλογή χαιρετίστηκε μάλιστα από παράγοντες της αγοράς ως το νέο μεγάλο βήμα για την επιβίωση και ανάπτυξη μιας εταιρίας στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας.

Το 2018 δεν ήταν εύκολη χρονιά για την IKEA, η οποία αποφάσισε να επανεξετάσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και τον τρόπο που βγάζει κέρδος. Κι έτσι αποφάσισε πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αρχίσει να νοικιάζει έπιπλα, θεωρώντας πως έτσι θα αντισταθμίσει τις απώλειες και να αποκτήσει μεγαλύτερο έρεισμα στην αγορά.

Η IKEA παραμένει ο ηγέτης της αγοράς επίπλου εδώ και κάμποσα χρόνια, μόνο που ακόμα και ο σουηδικός γίγαντας αναγνώρισε πως οι πελάτες αλλάζουν φιλοσοφία. Πώς απάντησε; Υπονομεύοντας το ίδιο το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Ο κατασκευαστής επίπλου γνώρισε μεγάλη πτώση στα κέρδη του τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και απώλειες σε θέσεις εργασίας. Η ανακοίνωσή του για ενοίκιο επίπλων αντιπροσωπεύει ένα κολοσσιαίο βήμα από τον βασικό επιχειρηματικό του πυρήνα, την πώληση επίπλων. Δεν είναι παρά ένα στοίχημα που θα φανεί στην πράξη αν και πόσο θα αποδώσει.

Η IKEA αναγνώρισε πως οι νέες τεχνολογίες και η αλλαγή των καταναλωτικών ηθών χρειάζονται δραστικές λύσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και δοκιμασμένα στον χρόνο επιχειρηματικά μοντέλα. Το μέλλον ανήκει στις εταιρίες που θα παρέχουν στον καταναλωτή ό,τι χρειάζεται χωρίς να τον αναγκάζουν να το αποκτά, παρά να το χρησιμοποιεί απλώς και μόνο για όσο το χρειάζεται.

Και όσο πιο γρήγορα υιοθετήσεις το νέο αυτό επιχειρηματικό πρότυπο, τόσο περισσότερα θα αποκομίσεις ως πρωτοπόρος…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΑλέξανδροςΤ

  Ελεικρινά ταράζομαι ο ίδιος όταν βλέπω τέτοια στρέβλωση στην αντίληψη του καταναλωτή. Και μάλιστα για προϊόντα που είναι ακριβότερα από τον ανταγωνισμό τους. Σε ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα όπως αυτό[...]μπορείς να βρεις σαφώς φθηνότερα προϊόντα, και δεν είναι το μόνο παράδειγμα.

 2. avatar Do

  Κανείς δεν θέλει με ενοίκιο αντικείμενα στο σπίτι του
  Θέλει καλές τιμές

 3. avatar Καρβας

  Δεν είναι φθηνά τα προϊόντα του ικεα

  1. avatar Μήπως;

   Τα προϊόντα του ΙΚΕΑ είναι όντως φθηνά αλλά ο μισθός σου δεν σου φθάνει να τα αγοράσεις;

   1. avatar nil

    η τιμή των προϊόντων σε σχέση με την ποιότητα τους, τα κάνει ακριβά.

 4. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

  πολυ γεματουλες ...γεματουληδες τους εχετε τους υπαλληλοι εκει στη κιτρινη γαλερα
  δε παμε καθολου καλα...
  περικοπη στα μισθα κατα το ημισυ ,εδω και τωρα
  κιολα θα κυλησουν πριμα......
  υγ: θελω να νοικιασω υπερτριδιπλο πουχουν γυριστει τσοντες συντροφε σκανδιναυε.....
  αν ειναι και γερμανικες με τον αυταπατημενο την γκιοσα τον βολφγκανγστερ και το σαμαρωμενο κουλο το θελω και για λισινγκ...
  και ναναι με αμορτισερ μιζενσ
  δινω οσο οσο

 5. avatar Ο Πολίτης

  Η ΙΚΕΑ γνωρίζοντας πως έχει την πρώτη θέση στην αγορά, έκανε το λάθος και ανέβασε τις τιμές των προϊόντων της τουλάχιστον κατά 30%.

  1. avatar Επίσης

   κατήργησε τις προσφορές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που είχε ο κατάλογος της. Και το πλάνο αυτό θα απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις γιατί ο καταναλωτής το παίρνει για να το κρατήσει και όχι να το δώσει πίσω

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει