Οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν την θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Η μεσοπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται μετά από μια σειρά εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες όπως οι αποφάσεις του Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου 2012, η επιτυχημένη επαναγορά χρέους, η νομοθέτηση / εφαρμογή μιας σειράς προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εκταμίευση του πρώτου μέρους (34,3 δισ.) από τα συνολικά 49,1 δισ. ευρώ του δεύτερου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s από την κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) σε Β- με σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει τα παραπάνω αλλά και την δεδηλωμένη πρόθεση των ευρωπαίων εταίρων για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αναφέρεται στην έκθεση της Eurobank.

Οι αναλυτές της Eurobank υπογραμμίζουν δε, ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν επισημάνει ότι η μειωμένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των ξένων κατόχων του ελληνικού χρέους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια και ότι στο μέλλον η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς σήμερα. Η πορεία των περιθωρίων επιτοκίων των ελληνικών 10 ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων καταγράφει ότι οι αγορές προεξοφλούν τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το συγκεκριμένο περιθώριο ήταν στις 1140,6 μονάδες βάσης στις 18/12/2012 σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον μετά την εφαρμογή του PSI (Μάρτιος 2012). Βέβαια δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και τους σοβαρούς κινδύνους εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης. Ήδη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 1η Αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (Δεκέμβριος 2012) ενώ αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος την τελευταία περίοδο επισημαίνει τους σημαντικούς κινδύνους που ενέχουν.