Σε σωρεία αποκαλύψεων και καταγγελιών προέβησαν βουλευτές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία άνοιξε τον φάκελο των ευθυνών των τραπεζών σε σχέση με την οικονομική κρίση στην Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, έθεσε θέμα αξιοπιστίας των ερευνών που διεξάγονται από τους οίκους Pimco και Alvares and Marsal για την κατάσταση των τραπεζών και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως υποστήριξε, στον Pimco υπάρχει ερευνητής ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος σε διάφορες διοικήσεις τραπεζών κατά την προβληματική περίοδο.

Όσον αφορά την έρευνα του οίκου Alvares and Marsal, ο κ. Χατζηγιάννης υποστήριξε ότι ένας από τους ερευνητές «βρισκόταν και βρίσκεται στον κύκλο γνωστού συντελεστή της καταστροφής του τραπεζικού συστήματος».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για υφαρπαγή των εξουσιών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας από τον πρώην διοικητή της Αθανάσιο Ορφανίδη, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρο είναι η μόνη στον κόσμο που δεν διαθέτει ελεγκτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας δεν γνώριζαν για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε να εξεταστεί και η νομιμότητα του δανείου που εξασφάλισε ο κ. Ορφανίδης από την Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 0% με 1%.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα δάνεια που έλαβαν πολιτικά πρόσωπα και το επιτόκιο που εξασφάλισαν, όπως, επίσης, και τα δάνεια που έλαβαν εταιρίες συνδεδεμένες με μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύττος Κωνσταντίνου, τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και κατήγγειλε ότι συνάφθηκαν δάνεια σε ξένα νομίσματα, κυρίως σε ελβετικά φράγκα, με αποτέλεσμα το 2006 η αξία των δανείων να είναι ύψους 4,5 δισ. ευρώ και τώρα 1,5 δισ. ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής υπέβαλαν πέραν των 100 ερωτήσεων, αλλά δεν επετράπη στους αρμοδίους να απαντήσουν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης, εισηγήθηκε να υποβληθούν γραπτώς τα ερωτήματα και οι αρμόδιοι να τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρίασή της, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Συλλούρης δήλωσε αποφασισμένος να γίνει η έρευνα για τις ευθύνες των τραπεζών, αλλά και για τις όποιες ατασθαλίες έγιναν. Επίσης, άφησε αιχμές για κάποιους που δεν επιθυμούν να φθάσει μέχρι τέλους η έρευνα, ενώ, έκανε λόγο για ευνοϊκά δάνεια και διαγραφή δανείων σε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.