Δυο νέες δυνάμεις που μπαίνουν δυνατά στο ελληνικό real estate είναι οι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι. Στο στόχαστρο των ισραηλινών funds φαίνεται πως έχουν μπει κάποια από τα πλέον γνωστά ξενοδοχειακά ακίνητα ενώ όλο και περισσότεροι είναι οι επενδυτές από τον Λίβανο που έρχονται στη χώρα μας με τις διατάξεις του προγράμματος Golden Visa (Χρυσή Βίζα).

Οι δυο αυτοί παίκτες δίνουν το ηχηρό «παρών» στην ελληνική αγορά, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», τόσο στον τομέα των κατοικιών όσο και σε τουριστικά ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Έτσι, μαζί με τους Κινέζους, Ρώσους και Τούρκους επενδυτές, μπαίνουν στη λίστα των ξένων επενδυτών που ρίχνουν χρήμα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επενδυτές από τον Λίβανο είναι πλέον στην τέταρτη θέση του προγράμματος Χρυσής Βίζας ενώ ισραηλινά funds αναζητούν μέσω τραπεζών αλλά και μεγαλοσυμβούλων ακινήτων να κάνουν μαζικές αγορές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου Fattal Group που χωρίς τυμπανοκρουσίες κινείται στρατηγικά στην ελληνική αγορά και κατέθεσε τις τελευταίες μέρες προσφορά για την απόκτηση του Esperia, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του ΕΦΚΑ αλλά και για το ακίνητο της οδού Κάνιγγος 21, ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

Το Esperia διεκδικεί και το λιβανέζικο brand Yasbek. Ο όμιλος ετοιμάζεται να ανοίξει και το Academia, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας, την πρώτη από τις μονάδες της αλυσίδας Autograph στην πόλη.