Σταθάκης: Η ενεργειακή πολιτική της χώρας μέχρι το 2030

Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές για τις ενεργειακές κοινότητες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:11
06/12/2018
Σταθάκης: Η ενεργειακή πολιτική της χώρας μέχρι το 2030
2
loading

Την ενεργειακή πολιτική για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στον χώρο της Πινακοθήκης Κατσίγρα.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές για τις ενεργειακές κοινότητες οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 25 εκατομμύρια ευρώ με πόρους που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και επεσήμανε ότι η ιδέα είναι απλή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αφού πλέον οι πολίτες θα μπορούν να συνεταιρίζονται και να συμμετέχουν στην παραγωγή της ενέργειας μέχρι 1 ΜW. Από την παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται στη συνέχεια η πλεονάζουσα σε τιμές, συμφέρουσες.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι θα μπορούν να συνεννοηθούν 3-4 ξενοδοχεία κοντινά ή μια πολυκατοικία ή 2-3 βιοτεχνίες και να παράγουν τη δική τους ενέργεια που θα προέρχεται από ΑΠΕ και γι' αυτό το θεσμικό πλαίσιο φτιάχτηκε με τρόπο, ώστε να αφορά τον στενό γεωγραφικό χώρο.

«Άλλωστε, προ ολίγων ημερών, δημοσιεύθηκε ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός που αφορά την προοπτική μέχρι και το 2030» συμπλήρωσε ο Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι «μέχρι τότε θα πρέπει να παράγουμε ενέργεια που το 32% από όση θα καταναλώνουμε συνολικά, θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Σήμερα παράγουμε το 29% των ΑΠΕ και μέχρι το 2030 το ποσοστό πρέπει να φτάσει στο 56%» διευκρίνισε.

«Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να αναζητήσουμε ως χώρα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «είναι το πόση ενέργεια θα καταναλώνουμε το 2030, αφού στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση στο 32.5% από όσο καταναλώνουμε σήμερα».

Το τμήμα που θα αφορά τις τιμές και πως θα καθορίζονται αυτές είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Σταθάκης για να εξηγήσει ότι «με τα 25 εκατομμύρια θα προκηρύξουμε τον πρώτο διαγωνισμό το 2019 και ποσοστό 50% έως 60% της επένδυσης θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Οι τιμές θα καθορίζονται πολύ απλά, μέσω διαγωνισμών, οι οποίοι θα προκαλούν ανταγωνισμό, που σημαίνει ότι θα συμπιέζουν και θα ρίχνουν τις τιμές στις ΑΠΕ».

Τέλος ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «πρέπει να διεισδύσουμε ως χώρα μέχρι το 2030 στην ηλεκτροκίνηση, τόσο στις μεταφορές όσο και στην ιδιωτική κίνηση των οχημάτων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar SER 30

    Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΡΟ ΤΟΥ 1 9 8 0 ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ 1 5 0 ΜΙΣΘΟΥΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ , ΕΝΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΙΣΑΤΕ ΚΟΡΟΗΔΕΨΑΤΕ ΚΛΕΨΑΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΥΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ( ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ) ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΑΣΥΔΟΤΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΟΣΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΛΕΦΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟ 2 0 3 0 ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ . ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ .

  2. avatar ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

    [...] ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΒΑΒΑ . ...ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΡΗ . ( οπως ειπε και ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ).

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει