Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του διότι «η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με ιδιαίτερη έκπληξη ανακάλυψε ότι ως εκπρόσωπός της στις κρίσιμες συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο, όπως π.χ. η συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με εκπροσώπους ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θεωρείται ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του Σ.Ε.Β.».

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γ. Κασιμάτης, σημειώνει ότι ο κ. Δασκαλόπουλος, ως πρόεδρος του Σ.Ε.Β., εκπροσωπεί σε συνδικαλιστικό επίπεδο ένα συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας και όχι το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία θεσμικά, εκπροσωπείται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

«Πιθανόν αντιλαμβανόμενος αυτή την κατάσταση ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος επανέρχεται σε μια πρόταση που κατά καιρούς έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής και ετήσιας συνδρομής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, ως μορφή δήθεν διοικητικής επιβάρυνσης του επιχειρείν. Η πρόταση αυτή αποτελεί προσβολή για τον επιμελητηριακό θεσμό, καθώς παραγνωρίζει την υπερ-εκατονταετή προσφορά των Επιμελητηρίων στις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω τεχνικής και θεσμικής υποστήριξης στις δραστηριότητές τους και την παροχή διαρκούς ενημέρωσης για επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας της πρότασης του Σ.Ε.Β. ως «ελάφρυνση του επιχειρείν» από την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής και ετήσιας συνδρομής στο Επιμελητήριο αναδεικνύεται έτι περισσότερο εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η εγγραφή/συμμετοχή μιας επιχείρησης στο Σ.Ε.Β. δεν γίνεται δωρεάν αλλά έναντι συνδρομής η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για τα Επιμελητήρια καθώς για το 2012 ο Σ.Ε.Β. προβλέπει τέλος εγγραφής νέων μελών 500 ευρώ και ετήσια συνδρομή η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1.300 ευρώ».