Οι συντάξεις και το ύψος των θετικών μέτρων που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το 2019. Τα μάτια όλων στρέφονται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το EuroWorking Group (EWG) με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

«Περιμένουμε καλά νέα» μεταφέρουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα καθώς δεν αποκλείεται σήμερα να κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις αποφάσεις για το μέτρο της ακύρωσης/αναστολής των περικοπών στις συντάξεις και το πακέτο με τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και έχουν αρχίσει να παίρνουν τη μορφή νομοσχεδίων και να κατατίθενται στη Βουλή.

Σήμερα στο ΕWG βγαίνουν χαρτιά και μολύβια. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έφθασε στην βελγική πρωτεύουσα με τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου όπου δείχνουν εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 6,46 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ. Βέβαιο στην επίτευξη του υπερπλεονάματος έχει συμβάλει η αύξηση των φορολογικών εσόδων και έχουν βάλει το χέρι τους η υποεκτέλεση των δαπανών ειδικά το Προγράμματο Δημοσίων Επενδύσεων και η εξόφληση με μικρότερο ρυθμό των επιστροφών φόρων.

Σε κάθε περίπτωση το υπερπλεόνασμα εκτιμάται ότι θα κάνει τη διαφορά στην επιχείρηση πειθούς του Γιώργου Χουλιαράκη απέναντι στους τεχνοκράτες της ευρωομάδας ότι «βγαίνουν τα νούμερα» του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς την περικοπή στις συντάξεις και με την εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα (765 εκατ. ευρώ) στο σύνολό του και όχι ενός μέρους του.

Το θέμα για τον αναπληρωτή υπουργό είναι αν θα υπάρξουν ενστάσεις (π.χ. για αθέτηση ψηφισμένης μεταρρύθμισης) από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους «σκληρούς» της ευρωζώνης. Μπροστά στις κάμερες το Βερολίνο εμφανίζεται να κλείνει το μάτι στην ελληνική πλευρά, όμως η τακτική που ακολουθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του EWG είναι διαφορετική.

Μολονότι όλοι οι προβολείς έχουν στραφεί στην Ιταλία, οι Γερμανοί δεν πρόκειται να χαριστούν στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι από την εισήγηση του EWG εξαρτάται και η απόφαση για το ελληνικό ζήτημα την οποία θα ανακοινώσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα 19 Νοεμβρίου μετά το πέρας της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup. Δύο ημέρες αργότερα η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με βάση το ανακοινωθέν του Eurogroup.