Σαράντα ακατοίκητα νησιά και υφαλοκρηπίδες ετοιμάζεται να νοικιάσει για 50 χρόνια με leasing το Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το οικονομικό πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του διευθυντή του Ταμείου, Ανδρέα Τσαπράζη, ενώ τονίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει επιφορτιστεί με το έργο να μαζέψει 50 δισ. ευρώ έως το 2020 από την πώληση δημόσιας περιουσίας.

Όπως αναφέρει η λίστα με τα προς ενοικίαση νησιά περιλαμβάνει νησάκια μεγέθους από 500.000 τ.μ. έως 3 εκατ. τ.μ., τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε πολυτελή resorts με συμφωνίες leasing διάρκειας από 30 έως 50 ετών.

Το Bloomberg τονίζει ότι ο κ. Τσαπράζης δεν έδωσε ονόματα νησιών, όμως σύμφωνα με πληροφορίες το ταμείο εξέτασε 562 από τα 6.000 ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει κάποια είναι ήδη ιδιωτικά όπως ο Σκορπιός που ανήκει στην Αθηνά Ωνάση, όμως τα περισσότερα ανήκουν στο κράτος, όπως οι φλέβες κοντά στην ακτή της Βουλιαγμένης, καθώς και ένα σύμπλεγμα τριών νησιών δίπλα στην Κέρκυρα…

Πάντως, το πρακτορείο αναφέρει ότι το ζήτημα των ελληνικών νησιών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και υπενθυμίζει την κρίση των Ιμίων, νησάκι, όπως λέει που οι Τούρκοι ονομάζουν Καρντάκ.