Ένα πλήρες νομικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισής του, έχει ήδη στα χέρια της η κυβέρνηση σχετικά με την παραχώρηση προς εμπορική εκμετάλλευση ακατοίκητων νησιών.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόκειται για ένα πλάνο, που περιλαμβάνει σαφείς και ξεκάθαρες διατάξεις, οι οποίες ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με όποια νομικά κωλύματα προκύψουν.

Για ποιο λόγο λαμβάνονται αυτά τα μέτρα;

Γιατί, πολύ απλά, για κάθε τέτοιο νησί υπάρχουν πιθανοί διεκδικητές της κυριότητάς του, που θα εγείρουν ενδεχομένως σχετικές αξιώσεις, ενώ ιδιαίτερα περίπλοκες και γραφειοκρατικές είναι και οι διαδικασίες για την απόκτηση αυτού του είδους γης.

Έτσι, το σχέδιο, που ολοκληρώνεται σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, βασίζεται στην ουσία στο μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπότε και τότε υπήρχε ανάγκη για άμεσες διαδικασίες, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των έργων.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπει:

-την άμεση προτεραιότητα των υποψήφιων επενδυτών πάνω και πέρα από οποιοδήποτε άλλο σχέδιο ή διαδικασία,

-την παράκαμψη στην ουσία οποιωνδήποτε διεκδικήσεων από τρίτους, με ξεκάθαρους όρους για το πώς θα γίνει αυτό,

-την απαλλαγή των συγκεκριμένων κομματιών γης από χαρακτηρισμούς, που αποτελούν βαρίδια για την παραχώρησή του.

Οι υποψήφιοι διεκδικητές θα έχουν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, η οποία, όμως, δεν θα επηρεάζει την πορεία της διαδικασίας παραχώρησης.

-την κατάργηση μιας σειράς από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να προχωρούν όλα σχεδόν αυτοματοποιημένα και να ελαχιστοποιείται η παρουσία και ο ρόλος διοικητικών υπαλλήλων στην πρόοδο της παραχώρησης.

Μάλιστα, επειδή οι ξένοι επενδυτές είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι για το κατά πόσο θα ισχύουν όλα αυτά στην πράξη και δεν θα χαθούν στη… μετάφραση της κρατικής μηχανής, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα όσα θα προβλέπονται θα είναι απολύτως ξεκάθαρα και χωρίς κανένα ψήγμα ή υποψία αμφισβήτησης.

Χαρακτηριστικά της αρνητικής εικόνας, που υπάρχει για τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά την πώληση νησιών, είναι τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Private Islands Inc, ο οποίος υποστήριξε ότι αν αλλάξουμε τους νόμους, τα νησιά θα πουληθούν τάχιστα.