Ως άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική, καταδικάζει τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας πρόσφατη πρόταση του Αυστριακού αντικαγκελάριου, υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του (συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την αναζήτηση δυνατοτήτων αποπομπής από τη Νομισματική Ένωση, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους στο Τιρόλο της Αυστρίας (όπου περνά τις θερινές διακοπές του), η οποία προβάλλεται στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του, το περασμένο Σάββατο στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ», πως τεχνικά θα ήταν εφικτή μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όμως πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Προσθέτει δε, πως η κατάσταση γύρω από την κρίση δεν είναι απλή, τα προβλήματα είναι πολύπλευρα και τα ζητήματα γύρω από την Ελλάδα απαιτούν νηφάλια αντιμετώπιση, ενώ η αναμενόμενη για το Σεπτέμβριο έκθεση της τρόικας θα κάνει διαπιστώσεις, στο φως των οποίων θα πρέπει να προετοιμαστούν οι αποφάσεις.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας, εκτός και αν η χώρα, όπως λέει, παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Όπως παρατηρεί ο κ. Γιούνκερ στη συνομιλία του με τους Αυστριακούς δημοσιογράφους, στην περίπτωση μιας πλήρους άρνησης της Ελλάδας σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε κανείς θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος, όμως πιστεύει πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποθέσει κανείς πως μπορεί να πραγματοποιηθεί το σενάριο εξόδου.

Παίρνοντας θέση στην πρόταση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Θεμιστοκλής Δημίδης, δήλωσε στην εφημερίδα «Κουρίρ» πως η αποβολή από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση της οικονομικής κρίσης και πως αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, αυτό θα σημαίνει και την κατάρρευση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Έλληνας πρέσβης θεωρεί πως η σχετική συζήτηση τροφοδοτεί τους κερδοσκόπους, είναι αντιπαραγωγική και υπονομεύει κάθε προσπάθεια των χωρών που βρίσκονται σε κρίση χρέους, να ξεπεράσουν την κρίση και τη βαθιά ύφεση.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σχολιάζοντας την πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, επισήμανε τη σαφή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να χάσουμε κάποιον από την Ευρωζώνη, το αντίθετο μάλιστα, έχουμε συμφέρον να διευρύνουμε την Ευρωζώνη».

Ως «λαϊκίστικη στάση» και «πράξη απόγνωσης» καταδίκασε την πρόταση Σπίντελεγκλερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα.

«Άδειασμα» του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, φαίνεται να υπήρξε και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε δηλώσεις του που επικαλείται η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» προειδοποίησε για υπεροψία απέναντι σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.

Αναφερόμενος ο ίδιος στα σενάρια για διάλυση της Ευρωζώνης επισήμανε πως αυτοί που λένε ένα σωρό ανοησίες δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούν, ενώ συμπλήρωσε πως «αν το ευρώ καταρρεύσει, θα πληρώσουμε όλοι το υψηλότερο τίμημα».

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα «Κουρίρ», ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα, είχε αναφέρει πως, αν υπήρχε ρύθμιση για την αποπομπή από την Ευρωζώνη – την οποία ζητούν και τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης — τότε θα έπρεπε να προκύψουν ήδη συνέπειες για τις χώρες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις.

Ο ίδιος βέβαια είχε παραδεχτεί ότι για μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που, όπως είπε, θα ήταν απαραίτητη για την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, χρειάζεται καιρός, που ο ίδιος υπολογίζει στα πέντε χρόνια, ενώ θα ήταν αναγκαία και η διεξαγωγή σχετικών δημοψηφισμάτων.

Αυτή και μόνον η παραδοχή του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, θα έπρεπε να είναι αρκετή για να θέσει επιτέλους ένα τέρμα στην όλη «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» — σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – για ενδεχόμενη «αποπομπή», «αποκλεισμό, κ.α. της Ελλάδας ή άλλων χωρών από την Ευρωζώνη.