«Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς χρονικό περιορισμό ώσπου να εξευρεθεί λύση, για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα σπρεντ και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα» είπε σε ομιλία του στη Βουλή σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Ο  πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση», ενώ σχολιαστές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η σύνοδος να συνεχισθεί ως την Κυριακή, διότι το σημαντικό είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές τη Δευτέρα το πρωί.

Η Ιταλία θα επιμείνει στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ως τώρα, η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική αλλά ανταποκριτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι υπάρχουν «κάποια» περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μόντι, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους». Το μήνυμα, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει μοναδικό αποδέκτη το Βερολίνο και τους συνταγματικούς του περιορισμούς σε ό,τι αφορά κυρίως την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική υποστήριξη που τα ιταλικά κόμματα παρέχουν στην κυβέρνηση Μόντι, το κοινοβούλιο της Ρώμης όπως φαίνεται δεν πρόκειται καταφέρει να ψηφίσει ένα ενιαίο κείμενο στόχων και προτεραιοτήτων, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου. Όλα δείχνουν ότι η μπερλουσκονική κεντροδεξιά πρόκειται να καταθέσει δικό της κείμενο, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες του UDC ένα δεύτερο εναλλακτικό. Αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία στην φάση αυτή, χρειάζεται την μέγιστη δυνατή υποστήριξη.