Σε ετοιμότητα βρίσκονται το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποστείλουν κλιμάκια στελεχών τους στην Αθήνα για την ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, η τρόικα θα επισκεφτεί την Ελλάδα ακόμη και στα τέλη της επομένης εβδομάδας για να έχει συνεργασία με το νέο οικονομικό επιτελείο και να ενημερωθεί για τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, καθώς η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -2016, όσο και του Προϋπολογισμού 2013 έχουν καθυστερήσει, δεν αναμένεται η εκταμίευση της χρηματοδοτικής στήριξης εντός του Αυγούστου.

Σημειώνεται πως η αξιολόγηση της τρόικας θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναινέσουν στην εκταμίευση της παρακρατηθείσας δόσης 1 δισ. ευρώ από το πακέτο του Μαΐου.