Στο 1 τρισ. ευρώ θα μπορούσε να ανέλθει το κόστος εξόδου της Ελλάδας απο τη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου στο πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί και γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας.

Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από όλους στην Ελλάδα παρά το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος», είπε ο κ. Παπαδήμος.

Ο ίδιος σημείωσε πως σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ τα επακόλουθα κόστη θα είναι σημαντικά, καθώς θα επηρεαστούν και οι οικονομίες εκτός της Ευρωζώνης.

«Εκτιμήσεις που έχουν γίνει τοποθετούν το συνολικό κόστος μιας ελληνικής εξόδου από 500 δισ. ευρώ μέχρι και 1 τρισ. ευρώ», τόνισε.

Για την παρούσα κατάσταση σημείωσε πως χωρίς πρόσθετη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις και του μισθούς του δημόσιου τομέα.

Σημείωσε εξάλλου ότι σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η ραγδαία υποτίμηση του νέου νομίσματος θα προκαλέσει μεγάλο πληθωρισμό, τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί υπο πίεση, ενώ και η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα απομακρυνθεί περαιτέρω.