Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ισπανικής τράπεζας Banco Popular κατά μία βαθμίδα, από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ, προχώρησε η Fitch, διατηρώντας ωστόσο «σταθερή» προοπτική.

Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων αποδίδει την ενέργεια αυτή στην επιδείνωση των στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας, καθώς επίσης και στη μεγάλη εξάρτησή της, όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας και της κερδοφορίας των στοιχείων ενεργητικού της Banco Popular, την εξάρτησή της σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίησή της καθώς και την ενσωμάτωση της Pastor, η οποία αύξησε την έκθεση της τράπεζας σε κινδύνους, παρά το συγκριτικά μικρό μέγεθος».

Σημειώνεται ότι η Banco Popular εξαγόρασε την Pastor τον περασμένο Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, ο οίκος εκτιμά ότι η τράπεζα είναι ευάλωτη σε μια «μελλοντική επιδείνωση της ισπανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, της υψηλής ανεργίας και της νέας επιδείνωσης των τιμών των ακινήτων στην Ισπανία, έναν τομέα στον οποίο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη».

Η τράπεζα θα χρειαστεί να εξασφαλίσει 2,318 δισ. ευρώ επιπλέον το 2012 απλώς και μόνο για να συμμορφωθεί με τους κανόνες που θεσπίστηκαν κατά την πρόσφατη μεταρρύθμιση στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο 16 ισπανικών τραπεζών.