Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (…) πρέπει να δράσουμε», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε και σήμερα να απειλεί ότι θα εφαρμόσει «ανταποδοτικούς δασμούς» στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

«Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε ΜΗΔΕΝ δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο» έγραψε σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. «Θα επιβάλουμε σύντομα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισεκ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή», υποστήριξε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν είναι καλοί για κανέναν». Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, «κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν».

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ. «Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν «στενά, εδώ και δεκαετίες» σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

«Ο προστατευτισμός (…) δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα» που πλήττεται από την υπερπροσφορά, συνέχισε. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαθέτουν αντίμετρα που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν εναντίον των ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, τόνισε.