«Τι χρωστάμε στους Έλληνες;» διερωτάται συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Independent που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και είδε ιδίοις όμμασι τη φτώχεια και την εξαθλίωση. «Συμπάθεια, αλληλεγγύη και υποστήριξη», απαντά ο ίδιος στο άρθρο του, «και μία συγγνώμη, επίσης, αν είσαστε υπέρ του ευρώ», συνεχίζει.

«Στο κατώφλι της Ευρώπης, η χώρα που τη γέννησε πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει.

Ο συντάκτης σημειώνει πως η επάνοδος της δραχμής μπορεί να προκαλέσει οικονομική καταστροφή. Ωστόσο ο «λογαριασμός» έρχεται με τη μορφή των επικείμενων εκλογών στη χώρα μας. «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά τους, ο ελληνικός λαός θέλει την οικονομική εθνική κυριαρχία του πίσω, από το Βερολίνο και το Παρίσι στη δική του πρωτεύουσα. Θα απέφευγα να κανονίσω ρομαντικές διακοπές στην Αθήνα αυτή τη στιγμή», καταλήγει.

Ο συντάκτης βρέθηκε με τη σύντροφό του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, παρακολούθησε σοκαρισμένος όσα ακολούθησαν την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα και είδε τους φτωχούς και τους άστεγους που αποκαλύπτουν το σκοτεινό πρόσωπο της πόλης.