Συμφωνία συνεργασίας με την General Electric υπέγραψε η ΔΕΗ, σε πρώτη φάση για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης εξοπλισμού της GE Power στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Συγκεκριμένα οι δύο εταιρίες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης, μίσθωσης, εκπαίδευσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης αεριοστροβίλων, ατμοστροβίλων, γεννητριών, λεβήτων και άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για βιομηχανική χρήση.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί κοινή ομάδα που θα εκπονήσει πρόταση για το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.

Όπως αναφέρεται από τη ΔΕΗ, στις περιοχές αυτές υπάρχει ήδη εγκατεστημένος εξοπλισμός της GE, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη περίοδο.

Αντίστοιχα η ΔΕΗ διαθέτει σημαντικό αριθμό μηχανών GE και ALSTOM, (η GE έχει εξαγοράσει τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ALSTOM) τόσο στο διασυνδεδεμένο σύστημα όσο και στα νησιά.

Έτσι, υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη εμπειρία για τη λειτουργία και τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού, την διάγνωση βλαβών και την αποκατάστασή τους ενώ η ΔΕΗ διαθέτει και τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό για τις εργασίες αυτές. Σημειώνεται ότι σήμερα οι υπηρεσίες συντήρησης , επισκευής κλπ. παρέχονται από την GE μέσω θυγατρικών της, σε συνεργασία με τους κατά τόπους αντιπροσώπους της.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης δήλωσε σχετικά:

«Η GE είναι παγκόσμια ο μεγαλύτερος κατασκευαστής Στροβιλομηχανών για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η συνεργασία ΔΕΗ – GE θα βελτιώσει τις υφιστάμενες πρακτικές συντήρησης μέσω συνεργειών που θα αξιοποιήσουν οι δύο εταιρείες. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι πώς μέσα από αυτή τη συνεργασία θα αναπτυχθούμε περαιτέρω επιχειρηματικά σε πολλαπλά πεδία στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα αξιοποιήσουμε τη τεχνογνωσία και τους ανθρώπους μας, βασικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς».

Ο Αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe Division, Michael Rechsteiner δήλωσε: «Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ΔΕΗ και της GE Power Services είναι ακόμα ένα βήμα για μία στενή και μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών. Ο στρατηγικός στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, μέσα σ’ ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, διαφάνειας και θεσμικής συμμόρφωσης.»