Υιοθετήθηκε πολιτικά από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλoντ Γιούνκερ τόνισε πως το Συμβούλιο ενέκρινε επί της αρχής την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδος, ωστόσο η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ομάδα εργασίας του Euro Working Group την Τετάρτη, όπου θα εξετασθούν λεπτομέρειες σχετικές με τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είχε ζητήσει η τρόικα.

Αναφερόμενος στο PSI ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως σύμφωνα με νεότερη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ το 2020. Τόνισε δε πως δεν θα ύπαρξη αποζημίωση για τους ιδιώτες ομολογιούχους στην Ελλάδα καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν αποζημιώσεις για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εξέφρασε την προσδοκία πως την Πέμπτη το ΔΝΤ θα εγκρίνει το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδος και θα εισφέρει από την πλευρά του 28 δισ. ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε από την πλευρά τους πως οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν καθώς η ύφεση είναι παρατεταμένη, ωστόσο διαβεβαίωσε πως με το νέο πρόγραμμα θα δοθεί προσθετό βάρος στην ανάπτυξη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την Ισπανία να λάβει επιπλέον μέτρα το 2012 μειώνοντας το νέο στόχο της για το έλλειμμα κατά 0,5%. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για το μεγάλο έλλειμμα του 2011 για το οποίο ξεκαθάρισαν πως απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια από την ισπανική κυβέρνηση το 2012.