Με ένα νομικό τέχνασμα, τα hedge funds θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες του κουρέματος του ελληνικού χρέους, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην ιστοσελίδα της.

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, οι επενδυτές φέρονται να έχουν βρει μια δυνατότητα προκειμένου να εξαναγκάσουν την Αθήνα να καταβάλει ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένα ομόλογα.

Η εφημερίδα επικαλείται τρία πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτούς τους κύκλους, πρόκειται για ένα ομόλογο των κρατικών σιδηροδρόμων, εγγυημένο από το κράτος. Στο ομόλογο αυτό περιλαμβάνεται ρήτρα που επιτρέπει στους πιστωτές να διαπιστώνουν αδυναμία πληρωμών στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιδιώκει αναδιάρθρωση του χρέους του. Η ρήτρα αυτή επιτρέπει στον κάτοχο του ομολόγου να απαιτήσει άμεση εξόφληση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Προϋπόθεση για αυτό είναι τα hedge funds να έχουν διασφαλίσει ένα αρκετά υψηλό μερίδιο των ομολόγων των ελληνικών σιδηροδρόμων που έχουν συνολικό ύψος 412,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία ωριμάζουν το 2013. Μόνο τότε μπορούν να αποφύγουν τον εξαναγκασμό σε συμμετοχή στο κούρεμα από μια πλειοψηφία κατόχων.