Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, σε συνέντευξή της στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας «Financial Times», εξηγεί την άρνηση της Μπρατισλάβας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι κανείς δεν βοήθησε τη χώρα της να φέρει εις πέρας τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά το διάστημα 1998 – 2002.

Η Σλοβακία πέρασε μία δύσκολη περίοδο με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε από το 1998 μέχρι το 2002 και κανείς δεν μας βοήθησε, υποστηρίζει η κ. Ραντιτσόβα, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Επίσης, συμπληρώνει ότι «δεν είχαμε δεκάρα. Τίποτε. Οι συμπολίτες μας επωμίστηκαν το βάρος της προσπάθειας και δεν ήταν εύκολο. Αλλά ξεπεράσαμε αυτό το στάδιο χάρη σε επώδυνες και αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να τους εξηγήσω ότι πρέπει τώρα να βοηθήσουμε εκείνους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι μόνοι τους;»

Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε έναν πρόγραμμα λιτότητας άνευ προηγουμένου για την ανάταξη των δημοσιονομικών της πραγμάτων σε αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, το σλοβακικό κοινοβούλιο, ακολουθώντας την πρόταση της κυβέρνησης, απέρριψε οριστικά χθες τη συμβολή της Μπρατισλάβας στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε “έλλειψη αλληλεγγύης” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πάντως, «δεν θέτει σε κίνδυνο» το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.

Ο Στέφεν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, υπενθύμισε με δήλωσή του στους «Financial Times Deutschland» ότι «καθένας πρέπει να έχει στο νου του ότι μπορεί μια ημέρα να έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των άλλων» και πρόσθεσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα μιλήσει με την κ. Ιβέτα Ραντιτσόβα κατά την επίσκεψη της τελευταίας στο Βερολίνο στις 25 Αυγούστου.