Ως αθέτηση της «δέσμευσης για αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει η Κομισιόν την άρνηση του κοινοβουλίου της Σλοβακίας να εγκρίνει το δάνειο για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

«Το εκλαμβάνουμε ως αθέτηση της δέσμευσης που έκανε η Σλοβακία στο Ecofin καθώς και αθέτηση της αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj.

Χθες το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε τη συμμετοχή της χώρας στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα με συντριπτική πλειοψηφία (69 κατά έναντι μίας ψήφου υπέρ), λέγοντας πως η χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να «πληρώσει για τις σπατάλες των πλούσιων συναδέλφων της στην ΕΕ».

Η απόφαση της Μπρατισλάβα αν και δεν δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αφού το μερίδιο της είναι μικρό, εντούτοις αποτελεί το πρώτο ρήγμα στην Ε.Ε. για το ελληνικό ζήτημα.

Η Σλοβακία ενέκρινε πάντως τη συμμετοχή της στον μηχανισμό «δίχτυ» για ολόκληρη την Ευρωζώνη, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η σλοβακική συμμετοχή στο πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 816 εκατ. ευρώ, είχε εγκριθεί αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρομπέρτο Φίκο, αλλά η νέα Σλοβάκα πρωθυπουργός είχε ταχθεί εξ αρχής εναντίον – θέση που είχε υπογραμμίσει κατά την προεκλογική εκστρατεία.