«Η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη, προβλέπεται από το άρθρο 140 της Συνθήκης και αυτοί που βρίσκονται εντός της ευρωζώνης είναι και θα παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα», υπογράμμισε η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Η Ευρωπαία επίτροπος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τα σενάρια που κυκλοφορούν για ύπαρξη της ευρωζώνης χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Η Β. Ρέντινγκ τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα εντός της ισχυρής Ευρώπης».

Η κοινοτική επίτροπος απηύθυνε ακόμη έκκληση σε όλους τους Έλληνες να εργαστούν, καλή τη πίστει, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Στις δικές της δηλώσεις, η Α. Διαμαντοπούλου επέμεινε στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ως μέλος του ευρώ.

Υπογράμμισε ότι εκτός από τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας και την ανάγκη για περισσότερη «πολιτική Ευρώπη», χρειάζεται ένα αναπτυξιακό πακέτο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

«Πως είναι δυνατόν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων, όταν η ύφεση είναι στο 5% και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σενάρια χρεοκοπίας», τόνισε η υπουργός Παιδείας, η οποία επεσήμανε παράλληλα ότι αυτό το σύστημα αυστηρής πειθαρχίας δεν δίνει ελπίδα στον κόσμο.