Η τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο γενικός διευθυντής της Στέφεν Χέστερ θα λάβει μπόνους 3,6 εκατομμυρίων μετοχών, σημερινής αξίας 963 χιλιάδων λιρών Αγγλίας (1,15 εκατομμύριο ευρώ).

Το μπόνους θα είναι μικρότερο πάντως σε σχέση με το περυσινό του των περίπου δύο εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, μια έξτρα αμοιβή σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με τον ετήσιο μισθό του. Το βρετανικό δημόσιο έδωσε μεγάλη επιδότηση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ανεμπόδιστα η RBS, μετά τη διεθνή οικονομική κρίση.

Το θέμα των μπόνους στην RBS απασχολεί τελευταία τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι Εργατικοί εκμεταλλεύονται πολιτικά το θέμα και ζητούν επίμονα από τους Συντηρητικούς να συρρικνωθούν τα μπόνους, ειδικά σε αυτήν την τράπεζα.

«Όποιος τυχόν αποδέχεται μπόνους σχεδόν ενός εκατομμυρίου λιρών, μαζί με ετήσιο μισθό 1,2 εκατομμυρίου λιρών, τους δύσκολους σημερινούς καιρούς, έχει πρόδηλα απολέσει την επαφή με τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας, που δυσκολεύονται στα τέλη του μηνός να κλείσουν τρύπες», στηλίτευσε ο βουλευτής των Εργατικών, Κρις Λέσλι.

Ο πρόεδρος της RBS, Φίλιπ Χάμπτον, ανέφερε σήμερα ότι το μπόνους δίνεται ξανά στον γενικό διευθυντή Χέστερ δεδομένων των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, όλο το 2011, αλλά και επειδή ο Χέστερ «δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή» στις περιπέτειες της RBS στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης.