Βγαίνει ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:20
25/07/2017
Βγαίνει ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων
7
loading

Φτάνει η ώρα του ΕΝΦΙΑ και ο «λογαριασμός» είναι και φέτος βαρύς για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος ενώ αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου δεν θα υπάρξουν.

Μέσα στον Αύγουστο, προς το τελευταίο δεκαήμερο, όταν δηλαδή θα τελειώνουν τα μπάνια του λαού, η ΑΑΔΕ θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

Μετά και την υποβολή των 6,1 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ έβαλε μπρος τη διαδικασία και αρχίζει να τρέχει το πρόγραμμα για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ ενώ συνιστά στους φορολογούμενους να ελέγξουν τώρα την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, πριν δηλαδή εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Όσοι διαπιστώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία που μπορεί να ανεβάσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν.

Για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Πότε γλιτώνετε το πρόστιμο

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που οι αλλαγές έπρεπε να είχαν γίνει πριν το Σεπτέμβριο του 2016, οι φορολογούμενοι μπορούν να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ αν υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 των ετών 2008-2009 υποβάλλονται χειρόγραφα στην εφορία ενώ για τα επόμενα έτη οι δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γράψουν στις σημειώσεις των φορολογούμενων τη φράση «ν. 4446/2016». Σε περιπτώσεις στις οποίες η δήλωση υποβάλλεται από φυσικά πρόσωπα αναγράφεται η φράση «δεν εμπίπτω στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 60 του ν. 4446/2016». Αν δεν αναγραφούν οι συγκεκριμένες φράσεις με το συγκεκριμένο λεκτικό, όπως ακριβώς ορίζονται στην παρούσα, θεωρείται ότι η δήλωση δεν εμπίπτει στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου της οικειοθελούς αποκάλυψης.

Μετά την υποβολή δηλώσεων Ε9, γίνεται ηλεκτρονική εκκαθάριση και ο τυχόν επιπλέον προσδιορισθείς πρόσθετος φόρος διαγράφεται με απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., μετά από αίτηση του φορολογούμενου.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης για να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι σίγουροι για τα στοιχεία των ακινήτων τους που θα δηλώσουν ή θα τροποποιήσουν. Και αυτό γιατί η δήλωση είναι αμετάκλητη. Δηλαδή μετά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέα διόρθωση (π.χ. αλλαγή επιφάνειας ή χρήσης) που θα μειώνει τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και κατά συνέπεια το φόρο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

  ΑΝΤΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!ΑΡΚΕΤΑ ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ!
  ΑΝΤΙΟ ΔΝΤ!ΑΝΤΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΞΥΠΝΑΝΕ ΚΑΙ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ!!!ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟ...
  ΑΠΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΧΑΝΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!
  ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ...ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ!

 2. avatar ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ

  ΕΝΦΙΑ? ΑΥΤΟΣ Ο ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΑΚΡΟΔΕΞΙΟΚΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2015?

 3. avatar ελα αλεκο

  Ελα; δεν "καταργήθηκε" από τους τσιπροκαμμένους;

 4. avatar LKJ

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΚΡΙΣΙ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar dpooir

  "θα καταργήσουμε τον ενφια", χαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, σανό στα γίδια που σας ψήφισαν ρε άπλυτοι..

 6. avatar Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
 7. avatar διογενης λυτταιος

  Koτες,ε κοτες!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει