Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει είτε με προνομιούχες μετοχές με χρήματα από τον EFSF είτε με κοινές μετοχές, αλλά στην ίδια εκπτωτική τιμή τόσο για τους μικρομετόχους των τραπεζών όσο και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών.

Όπως σημειώνει ο ΣΜΕΧΑ, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της Ευρωζώνης μέσω του EFSF.

Όπως έχει γίνει σαφές, οι σχετικές αυξήσεις μεθοδεύονται με την έκδοση προνομιούχων μετοχών και τούτο γιατί εκτιμάται ότι η έκδοση κοινών μετοχών στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα τιμών θα οδηγήσει τελικά τις Τράπεζες σε προσπάθεια αποφυγής των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και αντίθετα σε αμυντική τακτική συρρίκνωσης της χρηματοδότησης της παραγωγής και των επενδύσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ευρωζώνης.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ενδείκνυται όπως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που υφίστανται τεράστια μείωση των κεφαλαίων τους λόγω του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, με αντίστοιχη ελάφρυνση του Δημοσίου, γίνει από το EFSF με τους ίδιους όρους που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες Τράπεζες της Ευρωζώνης, αντί να γίνει μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Κρατικού Προϋπολογισμού, περίπτωση που συνεπάγεται και αντίστοιχη αύξηση του Δημοσίου Χρέους.

Δεδομένου ότι στη μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Τραπεζών μετέχουν άνω των 600 χιλ. Ελλήνων μικρομετόχων, φυσικών προσώπων και αντιστοίχως ελληνικών οικογενειών και περίπου 1000 Συνταξιοδοτικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εταιρείες κλπ. καθώς και πάνω από 5.000 θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού που κινδυνεύουν να χάσουν πλήρως τις επενδύσεις τους, είναι βέβαιο, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της μετοχικής ιδέας στην Ελλάδα, θα καταστρέψει τις δυνατότητες επιτυχημένων αποκρατικοποιήσεων μέσω του Χ.Α και γενικά θα υποβαθμίσει την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ.

Για την περίπτωση που παρά τα παραπάνω δεν καταστεί δυνατή η έκδοση προνομιούχων μετοχών μέσω EFSF και για την αποτροπή της όλης αρνητικής κατάστασης, που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση της αναγκαστικής εισφοράς κεφαλαίων από το ΤΧΣ στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές, ο ΣΜΕΧΑ προτείνει να ισχύσει:

1) συμμετοχή με μικρή έκπτωση στις παρούσες χαμηλές τιμές κατά προτεραιότητα των νυν μετόχων ώστε με τα ιδιωτικά κεφάλαια των νυν μετόχων να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος,

2) το τυχόν υπολειπόμενο μετοχικό κεφάλαιο να καλυφθεί από το ΤΧΣ στην ίδια τιμή που θα εισέλθουν οι νυν μετοχές.