Η G20 θα αποδεχθεί την παροχή επιπρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και γρήγορα αν είναι απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Κανών, στη Γαλλία.

«Η G20 προτίθεται να χορηγήσει επιπρόσθετους πόρους στο ΔΝΤ και να τους θέσει σε ισχύ γρήγορα αν είναι απαραίτητο», δήλωσε σε δημοσιογράφους λίγο πριν από το τέλος της συνόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις «συγκεκριμένες επιλογές» θα καθοριστούν από τους υπουργούς Οικονομικών των είκοσι πλούσιων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών «ως την προσεχή τους σύνοδο».

Ο Ρόμπαϊ αναφέρθηκε σε «διμερείς συμβολές στο ΔΝΤ όπως αυτό έγινε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009» και σε εκδόσεις Ειδικών Δικαιωμάτων Ανάληψης (DTS), ένα είδος μηχανισμού διαθέσιμων πιστώσεων που έχει δημιουργήσει το ΔΝΤ, «για εκούσιες συμβολές».

Η τρίτη επιλογή θα είναι «μια ειδική οντότητα που θα δημιουργηθεί στους κόλπους του ΔΝΤ», «ένα είδος trust fund» ή ένας ειδικός λογαριασμός που θα τροφοδοτείται από εκούσιες συμβολές, προσέθεσε ο Ρόμπαϊ.

«Ένας ορισμένος αριθμός χωρών εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του να συμβάλει σε αυτήν την αύξηση», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ δεν αποσκοπεί ειδικά στη βοήθεια μόνον των χωρών της ευρωζώνης, αλλά όλων αυτών που θα τη χρειάζονται.

Οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες σε μια γενική αύξηση των μόνιμων πόρων του ΔΝΤ και ως εκ τούτου η G20 τάχθηκε υπέρ πιο τακτικών και εκούσιων συμβολών.