Την πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετέχει σε ένα ειδικό «όχημα επενδύσεων» που προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Ταμείο Σταθερότητας, αποκαλύπτουν πηγές της Ε.Ε.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση, σύμφωνα με το Reuters.

«Το ΔΝΤ έχει υπονοήσει ότι εξετάζει – δεν έχουν πάρει ακόμα θέση» δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «όλα θα εξαρτηθούν από το συνολικό πακέτο», που θα συμφωνηθεί αύριο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ενίσχυση του EFSF, θα δημιουργηθεί ένα ειδικό «όχημα επενδύσεων» (SPIV) το οποίο θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα χρεών και να χρησιμοποιεί τα έσοδα, προκειμένου να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών – μελών της Ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά ή να επεκτείνει τα δάνεια τους.

Το SPIV θα είναι ανοιχτό στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, εθνικών πόρων αλλά και σε ενίσχυση από το ΔΝΤ, σύμφωνα με πρόταση που έχει στην κατοχή του το Reuters.

«To ΔΝΤ είναι μια πιθανότητα, θα μπορούσε να είναι ένας από τους επενδυτές, που θα ενισχύουν το Ταμείο» δήλωσε μια άλλη πηγή της Ευρωζώνης.

«Δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα, αλλά δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους. Θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία, είναι κάτι που θα θέλαμε να συζητήσουμε με το IMF και άλλους», συμπλήρωσε.

Πηγή: 24h.gr