Επιφυλακτικοί και «κουμπωμένοι» είναι στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εν όψει των σημερινών κρίσιμων αποφάσεων στη σύνοδο κορυφής.

Οι αντικρουόμενες φήμες για το ύψος του κουρέματος, το δίλημμα αν η νέα σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη βουλή με 180 ψήφους αλλά και τα σενάρια της επόμενης μέρας, κυριαρχούν στα πηγαδάκια της βουλής και οι απόψεις διίστανται.

«Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, δεν μπορούμε πάλι μόνοι μας να αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης» τονίζουν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι επισημαίνουν με νόημα ότι «η απόφαση να περάσει η νέα σύμβαση με 180 το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει στις κάλπες και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

«Περιμένουμε την απόφαση για να δούμε τι θα χάσουμε και τι θα κερδίσουμε ως χώρα» επισημαίνουν κάποιοι και προσθέτουν με νόημα ότι «η όποια επιτήρηση πρέπει να γίνει με όρους και όρια, για μην τεθεί ποτέ το θέμα της μείωσης της εθνικής κυριαρχίας, που είναι πολύ σοβαρό. Χρειάζεται προσοχή και χειρουργικές κινήσεις». Η συζήτηση πάντως που έχει ανοίξει περί μείωσης ή όχι της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί πραγματικό βραχνά για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, σε δηλώσεις τους στο 24h, καταθέτουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν τους κινδύνους.

Ο βουλευτής Δημήτρης Καρύδης δηλώνει χαρακτηριστικά:«Για να είμαστε ειλικρινείς μία χώρα που είναι υπερδανεισμένη και έχει φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας έχει και μειωμένη κυριαρχία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να δεχθούμε αυτή να μετατραπεί σε ουσιαστική μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Θέλουμε τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών αλλά δεν πρέπει οι δανειστές μας να είναι εκτελεστές των όποιων αποφάσεων απαιτούνται για την ανόρθωση της χώρας. Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και κοινοβουλευτική δημοκρατία και αυτοί με τις αποφάσεις τους, πρέπει να βγάλουν την χώρα από την κρίση».

Την άποψη της ότι η οποία απόφαση πρέπει να κυρωθεί με ευρεία πλειοψηφία μεταφέρει σε δηλώσεις της στο 24h η κυρία Χρύσα Αράπογλου. «Πιστεύω σε ευρύτερες συμφωνίες, δεν μπορεί πλέον να προχωράμε με πολιτικές αυτάρκειες τις οποίες θεωρούσαμε ότι έχουμε αλλά δεν διαθέτουμε πια» τονίζει ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια περί μειωμένης κυριαρχίας επισημαίνει: «Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας είναι σχετική. Και σήμερα που μιλάμε έχουμε περιορισμό, όταν αναγκαζόμαστε να ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Περιμένω πάντως να δω τα νέα δεδομένα για να αξιολογήσω την κατάσταση».

Τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από της συζήτηση περί εθνικής κυριαρχίας αναδεικνύει ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος τονίζει «η έννοια της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι κάτι απλό, για να το συζητάμε με ευκολία. Βεβαίως όλοι γνωρίζουν ότι όταν μία χώρα χάνει την οικονομική της αυτοτέλεια, αυτομάτως χάνει και τη διεθνή της δυναμική.

Άλλο όμως αυτό και άλλο ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα». Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης ο οποίος δηλώνει στο 24h: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν θα δεχθεί κανενός είδους επιτήρηση, αυτό το γνωρίζω καλά» σχολιάζει, ενώ ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης τονίζει τη σημασία των αποφάσεων της συνόδου κάνοντας λόγο για «αποφάσεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα λειτουργήσουν ως καταλύτης στις πολιτικές εξελίξεις» και εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς το θέμα της ψήφισης της νέας σύμβασης με ευρεία πλειοψηφία. «η όποια απόφαση πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και να εγκριθεί από αυξημένη πλειοψηφία» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή:24h.gr