Στο Βερολίνο θα ταξιδέψουν οι Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ, υπό την σκιά της δημοσιοποίησης των «καυτών» διαλόγων στελεχών του Ταμείου από την ιστοσελίδα WikiLeaks.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, στο επίκεντρο των επαφών του κ. Τόμσεν με την γερμανική κυβέρνηση θα βρεθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί την συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητη αλλά αρνείται να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που εισηγείται το ΔΝΤ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο Βερολίνο θα βρεθεί την Τρίτη και η Κριστίν Λαγκάρντ για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στα μέσα Απριλίου, πριν από την Εαρινή Σύνοδο.

Οι διάλογοι-φωτιά μεταξύ αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων και σχέδιο εκβιασμού της γερμανικής ηγεσίας προκειμένου να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στους υποκλαπέντες διαλόγους ο κ. Τόμσεν φέρεται να λέει: Και ότι οι Γερμανοί θα έφερναν το ζήτημα της διαχείρισης… και εμείς την ίδια στιγμή λέμε: «Λοιπόν, δείτε, κυρία Μέρκελ, βρίσκεστε αντιμέτωπη με μια ερώτηση, πρέπει να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρό: να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνετε την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσετε στο πρόγραμμα». Σωστά; Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.

Απαντητική επιστολή σε έντονο ύφος και με πολλές αιχμές απέστειλε, αργά το βράδυ της Κυριακής, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και μιλάει για… ανοησίες.

To ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών, αναφέρει και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία».

«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών», γράφει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τονίζει πως «η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη… είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας».