Ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΑΟΕ), Κρίστοφ Λάιτλ, υπολογίζει ότι η ζημιά για την Αυστρία στην περίπτωση ενδεχόμενης κατάργησης της Ζώνης του Σένγκεν λόγω της προσφυγικής κρίσης θα είναι 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Σε δηλώσεις του ο Λάιτλ, άσκησε κριτική στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κατανομή τους στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΑΟΕ και επίτιμος πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Οικονομικών Επιμελητηρίων, σχολιάζοντας αίτημα που απηύθυνε πρόσφατα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, για τη διάθεση στην Αυστρία 600 εκατομμυρίων ευρώ προς κάλυψη των επιπλέον εξόδων για τη περυσινή μέριμνα των προσφύγων, ανέφερε πως η σχετική επιστολή θα ήταν προτιμότερο να απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος υποστηρίζει τη θέση του Χανς Γεργκ Σέλινγκ πως οι χώρες οι οποίες δεν δέχονται πρόσφυγες, θα πρέπει «να δείχνουν τουλάχιστον οικονομική αλληλεγγύη» προς εκείνες τις χώρες που έχουν «τεράστια έξοδα» αποδεχόμενες πρόσφυγες.

Ως μία δυνατότητα για την οικονομική υποστήριξη των χωρών που εκπληρώνουν «και με το παραπάνω» την ποσόστωση που τους αναλογεί – όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία – ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου προτείνει τις κοινοτικές επιδοτήσεις που παρέμειναν αχρησιμοποίητες και οι οποίες, από την προηγούμενη περίοδο, θα ανέρχονται στις αρχές του 2017 σε 20 έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ασκώντας κριτική στις χώρες που αρνούνται την αποδοχή προσφύγων, ο Κρίστοφ Λάιτλ επισημαίνει πως αποτελεί μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι δεν πέτυχε η κατανομή προσφύγων στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ο ίδιος εκφράζει «φόβους», πως ολοένα και περισσότερο θα κερδίζει έδαφος ο εθνικισμός έναντι του ανθρωπισμού – και αυτό, όπως λέει, τη στιγμή που στην ιστορία της ανθρωπότητας ο εθνικισμός επέφερε τόσες πολλές καταστροφές.