Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τον καθορισμό των καταλληλότερων κινήσεων για να μπορέσει να ξεπεραστούν οι πιέσεις που δέχεται η χώρα από τις αγορές.

Στην συνάντηση συμμετέχει και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Συνδικάτα, εμπορικές και βιομηχανικές ενώσεις και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να επικεντρωθεί σε πέντε κύρια σημεία: την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την περικοπή των εξόδων και των απολαβών των πολιτικών, τις επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών και στην ιδιωτικοποίηση εταιριών που ανήκουν σε δήμους και περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό σημείο όμως, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εγχώρια μέσα ενημέρωσης, ο ιταλός πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της συνάντησης, τόνισε πως «ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία που να βασίζεται στο σύνολο των προτάσεών των κοινωνικών εταίρων. Μια συμφωνία που να μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την χώρα μας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «τα κρίσιμα σημερινά δεδομένα πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρίες για το μέλλον. Η κυβέρνηση, θα πρέπει να καταφέρει να κάνει πράξη την φορολογική μεταρρύθμιση».

Ο αμεσότερος στόχος είναι η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, με ένα χρονοδιάγραμμα και τον καθορισμό των κύριων δεσμεύσεων. Σύμφωνα, πάντα, με τον ιταλικό τύπο, ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «μετά την τελευταία διάσκεψη κορυφής των Βρυξελλών, είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη διαθέτει, πλέον, τα αναγκαία μέσα για να υπερασπισθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κοινό της οικοδόμημα».