Για «απόλυτη ταύτιση στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο» κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Νταβός.

Στη συνάντηση, η οποία, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ντράγκι συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε δηλώσει πως βλέπει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τον Ιούνιο».

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη για τους δημοσιονομικούς στόχους, τη μεταρρύθμιση που θα κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός της Ελβετίας, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήμασταν τον περασμένο Ιούνιο», δήλωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να (…) ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία».

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία, με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη θα ωθήσει τις χώρες να αυξήσουν περισσότερο τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις για να τους φιλοξενήσουν, δήλωσε ο Ντράγκι. Παραδέχθηκε ότι οι διαφορές των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την κατανομή του βάρους από τη μετανάστευση ασκούν πίεση στους θεσμούς της ΕΕ, περιλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν για τις μετακινήσεις με ανοικτά σύνορα, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είμαι πραγματικά αρκετά βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, ότι θα βρεθεί μία λογική συμφωνία. Και ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι το αναπόφευκτο του φαινομένου θα κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντιμετώπισή του με όραμα, τόλμη και θάρρος, χωρίς φόβο. Η μη ύπαρξη συνεργασίας σημαίνει αγνόηση του προβλήματος και το να αγνοήσεις το πρόβλημα δεν θα το κάνεις να εξαφανισθεί», τόνισε ο τραπεζίτης.