Με αποτυχία στέφθηκε το Σαββατοκύριακο η προσπάθεια τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και της γερουσίας να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και της μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ. Αντ’ αυτού συνέχιζαν να προωθούν ανταγωνιστικά νομοσχέδια, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.

Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί μοιάζουν ανυποχώρητοι. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης στάσης πληρωμών με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την διεθνή οικονομία, πέραν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έπειτα από εβδομάδες αλληλοκατηγοριών οι δύο πλευρές μοιάζουν να απέχουν περισσότερο παρά ποτέ σε ό,τι αφορά μια ευρεία συμφωνία για την μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι παρέβησαν την προθεσμία που είχαν θέσει ως το Σαββατοκύριακο και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σήμερα. Ωστόσο η διαπραγμάτευση έχει μετατραπεί σε σκληρή μάχη με την καθεμιά πλευρά να αρνείται να υποχωρήσει. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια να αυξηθούν οι φόροι, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έκανε χθες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κηρύξουν στάση πληρωμών. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν όμως ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα «αγχωτικές» για τις διεθνείς αγορές.