Σε βαθιά και ανεξέλεγκτη ύφεση οδηγούν την οικονομία το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τα μέτρα που περιλαμβάνει, ύψους άνω των 30 δις για την περίοδο 2011-15.

Μόνο για φέτος τα πρόσθετα μέτρα ανέρχονται στο ποσό των 6,75 δις, γεγονός το οποίο συνηγορεί στο ότι η ύφεση θα αγγίξει τα επίπεδα του 5%, με κύρια χαρακτηριστικά τα λουκέτα στην αγορά, τη σημαντική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την εκτίναξη της ανεργίας του 20%.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του πρώτου εξαμήνου και η ανυπαρξία μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής οδήγησαν την κυβέρνηση στην επιλογή του σκληρότερου πακέτου φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια προκαλούν ασφυκτικό κλοιό στους πολίτες.

Όπως αναφέρει σήμερα η Real News, αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, το σκηνικό της ύφεσης θα είναι πολύ εντονότερο.

Στην πρώτη του αναμέτρηση με την τρόικα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατάφερε να περάσει τις «φιλικές» αλλαγές προς τους πολίτες, αφού, όπως υπογράμμισε, τα περιθώρια ελιγμών που είχε πλέον πολύ περιορισμένα, καθώς τα «ανοιχτά» μέτρα που έπρεπε να καλυφθούν έως το 2015, ήταν 5,5 δις ευρώ.