Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να εγκρίνει την χορήγηση, επί της αρχής, χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα με τη μορφή ενός προγράμματος δανείου, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Στην δήλωσή του, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι τονίζει:

«Με την απόφαση που ελήφθη στο συμβούλιο των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ξεκινά μια νέα φάση. Τις τελευταίες εβδομάδες ενθαρρύναμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, την οποία η χώρα χρειάζεται άμεσα, εφαρμόζοντας τις δομικές αλλαγές και καλέσαμε, συγχρόνως, τους εταίρους να δείξουν και πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ.

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Συνόδου, η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου και η συμφωνία των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μας επιτρέπουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός σημαντικού προγράμματος χρηματοοικονομικής υποστήριξης στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα περιμένουμε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να περιλαμβάνει τόσο μέτρα για μια βιώσιμη πορεία της δημόσιας οικονομίας, όσο και μέτρα που να προσανατολίζονται στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα είναι μια κρίσιμη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να λάβει υπόψη τα μαθήματα των εμπειριών του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει ένας σοβαρός προβληματισμός σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί η ολοκλήρωση στην ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».