Καθηλωμένες, λόγω γραφειοκρατίας και τεχνικών προβλημάτων, βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκκαθάριση των φόρων που θα επιβληθούν φέτος στα ακίνητα θέτοντας σε κίνδυνο προϋπολογιζόμενα έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, θα πρέπει να εισπραχτούν, φέτος, από την καταβολή τους ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και για το 2011.

Οι καθυστερήσεις μάλιστα στην εκκαθάριση του ΦΑΠ είναι πιθανό να ολοκληρωθούν, στην καλύτερη περίπτωση εντός του καλοκαιριού οπότε και αναμένεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η άνοδος των τιμών στα ακίνητα θα οδηγήσει σε αύξηση των υπόχρεων καθώς πολύ ιδιοκτήτες ακινήτων θα «ξεπεράσουν» το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ. Δηλαδή για το πολλοί φορολογούμενοι ενώ δεν θα κληθούν να πληρώσουν ΦΑΠ για του 2010, ξαφνικά, θα λάβουν ειδοποιητήριο, ίσως και φέτος για να καταβάλουν τον ΦΑΠ του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και ο υπολογισμός του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009, ενώ εκκρεμεί η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010, καθώς και για το 2011. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο ίσως να μην καταφέρουν να καταγράψουν όλες τις αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση το καλοκαίρι ή στην χειρότερη προς το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2009 και η πληρωμή του σχετικού φόρου. Η εξέλιξη αυτή συμπαρασύρει και την πληρωμή του ΦΑΠ. Ως αποτέλεσμα έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ βρίσκονται στον αέρα, τα οποία ενώ έχουν προϋπολογιστεί και προβλέπονται στο Μνημόνιο είναι σχεδόν αδύνατον να εισπραχθούν εντός του έτους.