Κριτική ασκεί η Πορτογαλία στην απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας κατά δύο βαθμίδες, από την A1 στην Α3, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα Πίνα δήλωσε ότι η «βιαστική» απόφαση του οίκου δεν έλαβε υπόψη τα μέτρα που πρόκειται να εγκριθούν από την ΕΕ.

Στην έκθεσή του, ο οίκος Moody’s ανέφερε τις χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης, το υψηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων από την αγορά και τις πιθανές ανάγκες αύξησης της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών της χώρας ως βασικές αιτίες για την υποβάθμιση του αξιόχρεου.

«Η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να οδηγήσει σε μία αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το κόστος χρηματοδότησης της Κυβέρνησης και να θέσει πρόσθετη πίεση στο κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος, προσθέτοντας ότι «αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν περαιτέρω και παραμείνουν υψηλές για μακρά περίοδο, οι εξωτερικές ανισορροπίες θα επιδεινωθούν, με δεδομένη την εξάρτηση της Πορτογαλίας από εισαγωγές ενέργειας».

Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της Πορτογαλίας, ο οίκος αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως ένα δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον», προσθέτοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται «να μειωθεί φέτος και στην καλύτερη περίπτωση να σημειώσει μικρή ανάκαμψη το 2012».

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3% λόγω της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης και της περικοπής των δημόσιων δαπανών. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.

Η Πορτογαλία επιδιώκει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ φέτος από 9,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2009. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε τον Ιανουάριο ότι το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 στο 7% του ΑΕΠ έναντι 7,3% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη της Κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, η Κυβέρνησή του ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.